Doorgaan naar artikel Ga naar zijbalk Ga naar voettekst

Italiaanse wijn

Goede Italiaanse rode wijnen en witte wijnen ontdekken is altijd een unieke ervaring.

Door de combinatie van de geografische eigenschappen van het land met zijn bergen, vulkanen en de omringende zeeën, die voor talloze microklimaten zorgt, en de geschiedenis van hun wijncultuur sinds de oudheid is Italië het land met het grootste varia ter wereld aan autochtone druivensoorten. Dit resulteert in het feit dat Italiaanse wijn zoveel meer verscheidenheid biedt dan in alle ander wijnlanden.Italië is een groot land met veel verschillende regio’s, elk met zijn eigen kenmerken, maar ook met veel overeenkomsten. Het belangrijkste om te weten over Italiaanse wijnen is dat ze gemaakt zijn van druiven die geteeld zijn in de regio waar ze geproduceerd zijn.

Italiaanse rode wijnen en witte wijnen hebben, na onze smaakpapillen, ook ons hart veroverd.

Een Italiaanse wijn met de classico benoeming is meestal een Italiaanse wijn met hogere kwaliteit dan een normale Italiaanse wijn van dezelfde wijnsoort.

Indien de Italiaanse wijn beschreven wordt als classico superiore verwacht men dat deze Italiaanse wijn een hoger alcoholgehalte heeft dan zijn classico versie.

De kwaliteit van een Italiaanse goede wijn heeft natuurlijk ook te maken met wijnmaker. In het algemeen kiezen wij voor Italiaanse wijn van een kleine wijnboer die zijn vak met hart ziel uitvoert met als doel zijn beste Italiaanse wijn te produceren, ver van de industriële massa producties.

Andere belangrijke witte wijndruiven van Italië zijn Trebbiano (ook bekend als Trebbiano Toscano), Garganega, Grechetto, Moscato, en Muscat Canelli. Deze wijnen worden gemaakt van deze verschillende druivensoorten.

Het is ook geweten dat men in deze Italiaanse bekende wijnen meestal minder sulfieten terugvindt, wat eigenlijk bijdraagt tot hun kwaliteit. Deze kwaliteit ‘s Italiaanse wijnen zullen dus ook minder neveneffecten veroorzaken op gezondheidsvlak zoals b.v. hoofdpijn, vermoeidheid, enz.… Italiaanse wijn kan met rangschikken als volgt:

Italiaanse wijn met dubbele gisting, ofwel volgens de traditionele methode ofwel met de chamat methode; zoals onze Frizzante Riviera, onze Prosecco, onze Lambrusco’s , Franciacorta, … Italiaanse witte wijnen zoals onze Friulano, Ribolla Gialla, Lugana, Pinot Bianco, Pinot Grigio, maar ook Sauvignon, Riesling, Chardonnay, Malvazia, Traminer… Italiaanse rode wijnen zoals onze: Marzemino, Groppello, Franconia, Schioppettino, Merlot, Cabernet Sauvignon, Refosco, Pignolo, Valpolicella, Ripasso, Amarone, … Dessert Italiaanse wijn zoals: onze Recioto Classico Verduzzo Passito Passito bianco di Don Angelo Goed om te weten, wij gaan zelf ter plaatse proeven en kiezen voor de beste Italiaanse wijn die in ons gamma past. Zo zullen wij tijdens onze volgende reis naar Italië op zoek gaan naar o.a. de beste Rosé Italiaanse favoriete wijn… In afwachting, kom even lang in onze Enoteca om uw lieveling ‘s Italiaanse wijn te ontdekken en verder te laten ontdekken.

Het doel van deze pagina is om informatie te verstrekken over Italiaanse wijn en wijnproducenten :

Amarone

De amarone (, ) is een zoete wijn die in de regio Veneto in Italië wordt gemaakt. Hij wordt gemaakt van de inheemse druivenvariëteit Trebbiano d’Abruzzo en andere lokale variëteiten zoals Malvasia di Candia, Moscato bianco, en Chardonnay. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor “zoet”, amarus, dat werd gebruikt om de smaak van deze wijn te beschrijven.

De geschiedenis van de Amarone gaat terug tot de 15e eeuw toen hij voor het eerst werd geproduceerd door monniken in de Abdij van Sant’Eufemia della Fonte bij San Pietro in Cariano.

Barolo

Barolo is één van de beroemde wijnen uit de Italiaanse regio Piemonte. Hij wordt geproduceerd in de gemeenten Barbaresco, Barbera d’Alba en Langhe Nebbiolo. De naam komt van het Latijnse barum, wat “breed” betekent, verwijzend naar de brede schouders van de heuvels waar de wijn wordt verbouwd. 

Brunello

Brunello is een rode Italiaanse wijndruif die zijn oorsprong vindt in de gemeente Montalcino in Toscane. De druif werd voor het eerst vermeld als Brunellum in 1430 en wordt in Italië al sinds ten minste de 16e eeuw verbouwd. De naam Brunello is afgeleid van de stad Brunello di Montalcino waar de druif oorspronkelijk stond aangeplant. 

Chianti

Het wijngebied van de Chianti ligt in Toscane, Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse woord chianus dat “wit” betekent, verwijzend naar de witte grond van het gebied. Het wordt een van de belangrijkste wijnstreken van Italië genoemd en is een belangrijke producent van Italiaanse allerbeste wijnen. 

Moscato

Moscato is een zoete wijn gemaakt van de muskaatdruif. Hij wordt in Italië al minstens sinds de 16e eeuw geproduceerd en werd voor het eerst beschreven als “wijnen van het land” door Giovanni Battista della Porta in 1583. De naam moscato is afgeleid van het Italiaanse woord voor muskaatdruif, moschata.

 Passie voor wijn

Onze selectie omvat meer dan 100 verschillende Italiaanse wijnen. Allemaal zijn ze voor u geselecteerd op het hoogst mogelijke niveau. Wij nodigen u uit om langs te komen op onze wijnproeverijen en de wereld van Italiaanse wijnen te ontdekken. U zult zeker iets interessants voor uzelf vinden.