Doorgaan naar artikel Ga naar zijbalk Ga naar voettekst

Veelzijdige wijnen della Valpolicella zijn te vinden in onze Enoteca “Vino per Passione”

Bekijk hier ons aanbod : Valpolicella

De regio Valpolicella ligt in de provincie Verona. Het is bekend vanwege de productie van de beroemdste Italiaanse mousserende wijn, de Prosecco. Maar het is ook bekend om zijn droge rode wijnen. Deze worden Valpolicella’s genoemd omdat ze uit de Valpolicella DOCG zone komen. Naast de basis Valpolicella della Valpolicella zijn er verschillende soorten Valpolicella. Hieroner vallen de Valpolicella Classico, de Ripasso della Valpolicella , de Amarone della Valpolicella en de Recioto della Valpolicella. Elk type Valpolicella biedt iets unieks.

Veelzijdige wijnen della Valpolicella zijn te vinden in onze Enoteca "Vino per Passione"

Wat voor wijnen komen er uit Valpolicella?

Valpolicella Classico

De laatste jaren worden in het Valpolicella gebied zeer goede droge wijnen gemaakt. De benaming Valpolicella classica verwijst naar wijn die op traditionele wijze wordt gemaakt van druiven uit het gebied rond Verona, Italië. Dit omvat de regio Veneto en regio’s zoals Friuli-Venezia Giulti, Trentino-Al Adige/Sürol, Emilia Romagna en Lombardije. In werkelijkheid is het een van de belangrijkste Italiaanse wijnbenamingen. Dit type Italiaanse wijn wordt meestal langer gerijpt dan gewone Valpolicella-wijnen, vaak tot drie jaar. Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij een kortere rijping strijd, wat een wijn in een zoetere stijl geeft.

In onze Enoteca “Vino per Passione” hebben we zo twee Valpolicella Classico’s; de “I Pipioni” en de “Il Bigio”, afhankleijk van uit welke Valpolicella parceel van het Valpolicella wijnhuis Coali zij komen . Deze worden geproduceerd door het wijnhuis Azienda Agricola Coali in de stad Sant’Ambrogio di Valpolicella. We proefden ze tijdens ons bezoek aan dit prachtig Valpolicella wijnhuis. 

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso wijnen zijn een van de top wijnen van Italië. Dit type wijn wordt gemaakt door de Valpolicella Classico druiven te combineren met gistresten uit de Amarone wijn. In werkelijkheid is die combinatie dat deze wijn tot een unieke wijn maakt.

Het proces begint met het mengen van de Valpolicella en most van de Amarone druiven. Vervolgens rijpt het ongeveer vijf maanden in eikenhouten vaten. Daarna ondergaat de wijn een tweede gisting die nog eens drie weken duurt. Ten slotte wordt de wijn gebotteld en laat men hem tot 10 jaar rijpen.

Amarone della Valpolicella

De Amarone Valpolicella is een samenstelling van rode druiven die in de regio Veneto worden verbouwd met de naam Corvina Corvinone, Rondella, Molinara… . Hij wordt voor het eerst genoemd in documenten uit 1326, en wordt daar sinds minstens 1580 verbouwd. Na het handmatig plukken worden de druiven in een speciale ruimte geplaatst, de fruttaio, om te drogen, en vervolgens na de persing en gisting, laat men de wijn voor ongeveer 4 tot 5 jaar of zelfs meer in eiken vaten verder rijpen.  Het Valpolicella wijnhuis Coali werkt volledig aambachtelijk met respect voor de traditie wat ons een Top Amarone della Valpollicela levert. Dit is onze krachtigste Valpolicella wijn met een zeer barok karakter. 

Deze Amarone della VAlpolicella heeft een diepe robijnrode kleur met paarse reflecties. De neus toont aroma’s van zwarte kersen, pruimen, vanille, kruiden en hints van chocolade. In de mond zijn er smaken van donker fruit, cederhout, kruiden en hints van cacao. Dit is een rijke en volle wijn die nog vele jaren goed zal ouderen.

De naam “Amarone” betekent “zuur”, naar de zuurheid van de wijnen. 

De hoge zuurgraad van de Amarone de Valpolicella maakt een uitstekende aanvulling op veel gerechten met wilde, rijpe kazen en pastagerechten. Hij verleden ook goed bij chocoladedesserts en ijs.

Recioto della Valpolicella

De Reciota della Valpolicella is een dessertwijn die uitsluitend uit de provicie Verona komt. Hij is gemaakt met zelfde wijnstokken als de Amarone della Valpolicella. De Recioto della Valpolicella ondergaat dezelfde productie als de Amarone della Valpolicella maar de gisting wordt voeger onderbroken  zodat er meer restsuikers overblijven. Dit resulteert in een zoetere wijn die zeer geschikt is als dessertwijn bij nagerechten met zwarte chocolade maar ook bij streke kazen en b.v. ganlever.

Bunches of ripe black grapes hanging from the vine in a vineyard

Weetjes :

Welke druif zit in Amarone ?

Amarone, de Italiaanse wijn bij uitstek voor menig kenner, bestaat al minstens sinds de 16e eeuw. Hij wordt gemaakt van dezelfde druiven als andere wijnen zoals Chianti en Barolo, maar hij rijpt langer dan die twee soorten. De naam komt van de stad Amatrice waar hij voor het eerst werd gemaakt.

Hoe smaakt een Amarone ?

Amarone is een wijn uit de regio Veneto in Italië. Het is een rode wijn, met een zeer kenmerkend smaakprofiel dat vaak wordt omschreven als “kersenachtig”. De beste manier om deze smaak te beschrijven is te zeggen dat hij smaakt naar kersen met een beetje chocolade.

Hoe spreek je Valpolicella uit?

In het Engels spreken we het uit als val-po-LEE-ya. In het Italiaans spreek je het echter uit als VALPOLICELLA (val-poe-LIH-cheh).

Wat te eten bij Amarone ?

Amarone is een rode wijn uit de regio Veneto in Italië. Hij wordt gemaakt van 100% sangiovese druiven en heeft een intense, volle smaak die zowel op zichzelf als bij het eten kan worden gedronken. De beste manier om van deze heerlijke Italiaanse wijn te genieten is door hem rechtstreeks uit de fles te drinken. Als u hem echter wilt combineren met eten, probeer het te serveren met pastagerechten zoals lasagne of spaghetti bolognese.

Wat betekend Ripasso ?

Ripasso betekent “hersteld” in het Italiaans. Ripasso verwijst naar een gerecht dat wordt bereid met restjes van een vorige maaltijd. Je kunt bijvoorbeeld een restje pastasaus gebruiken om een nieuwe portie ravioli te maken. Of je kunt een restje gehaktballen gebruiken om een nieuwe portie gehakballensoep te maken. 

Wat betekend Corvina ?

Corvina is een Latijns woord dat “zeebaars” betekent. Het is ook de naam van een Italiaanse wijndruivensoort.  De juiste uitspraak van corvina is /ˈkɔːrviˌna/ (met een lange i).

Grapes of red wine on the Italian vineyard during harvest

laat een reactie achter