SCHIOPPETTINO DOC

SCHIOPPETTINO DOC

Deze SCHIOPPETTINO DOC van de streek Friuli Colli Orientali is zeer geslaagde rode wijn uit de reeks Zorzettig wijnen.

Geschiedenis:

Schioppettino, ook bekend als Ribolla Nera, is een inheemse variëteit waarvan de oorsprong in het gebied van Prepotto ligt in het naburige Slovenië. De oorsprong van de naam, die Ribolla Nera heeft vervangen, zijn onbekend. Misschien vertrok de wijn met een suikergehalte, voltooide de malolactische gisting in de fles, werd daardoor licht sprankelend en gaf hij de indruk dat er koolstofdioxide vrij kwam bij het openen van de fles. Dit is waarschijnlijk waar de onomatopee “Schioppettino” voor dat geluid tot stand kwam.

Organoleptische eigenschappen:

Rode robijnrode kleur die bij veroudering neigt naar granaat. Volledig en rijk aan de neus met interessante aroma’s van rood fruit. In de mond is de smaak warm, vol en rond met een uitstekende intensiteit en een lange afdronk. Met de veroudering komen er mooie donkere specerijen te voorschijn.

U kan deze SCHIOPPETTINO DOC steeds komen ontdekken in onze Enoteca

DRUIVENRAS:

Schioppettino Doc Friuli Colli Orientali. Ook wel Ribolla Nera genoemd, het is een van de oudste inheemse wijnstokken in Friuli Venezia Giulia.

BODEM:

Mergel en zandsteen van oorsprong uit het Eoceen.

WIJNGAARDEN OPGEZET:

Wijnstokken getraind met Guyot en dubbel gebogen stok systeem, 4000/5000 wijnstokken per hectare

OOGST SYSTEEM:

Met de hand in kratten, met selectie van druiven.

VOORBEREIDING:

De ontsteelde en geperste druiven worden gemacereerd voor veertien dagen. De fermentatie wordt op gecontroleerde temperatuur uitgevoerd, met het delicaat pompen over de dop.

Na het decanteren volgt een zachte persing om de extractie van bittere tannines uit de gefermenteerde schil te vermijden.

De verkregen wijn wordt enkele maanden in tanks bewaard, alvorens te worden overgeplaatst in eiken vaten waar hij voor ongeveer 12 maanden rijpt.

Na het bottelen wordt de wijn lang bewaard vooraleer deze op de markt kan verkocht worden.

 

Inhoud 0,75 l
Jaar 2017

Past o.a. bij pasta’s met wildsauzen, rood vlees en wild, gebakken eend, geroosterde paling aan het spit…

Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C

Prijs

16,25 € per fles
15,44 € de fles per 6 flessen